İhtisas Alanında İlk Ürünümüz Lavanta Yağı İçin Hasat Dönemi Başladı

• 22 Temmuz 2022

Üniversitemiz Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü Bal Ormanı’nda “Lavanta Çayı ve Hasat Etkinliği” düzenlendi.

Etkinliğe Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selahattin Çelebi ile akademik ve idari personeller katıldı.

Üniversitemiz, Iğdır Ovası’nın iklimsel katkıları ile birçok tıbbi ve aromatik bitki hakkında araştırma çalışmaları gerçekleştiriyor. Özellikle geçtiğimiz yıl “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşmasıyla artan çalışma ve projeler ile birlikte çeşitli etkinlikler de düzenlenmeye başladı.

Bu kapsamda gerçekleştirilen etkinlikte, başta Lavanta olmak üzere diğer tıbbi ve aromatik bitkiler üzerinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Ardından ihtisas alanımız olan “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanın ilk ürünü Lavanta yağının yararları dinleyicilere aktarıldı.

Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, Lavanta yağında herhangi bir katkı veya sentetik ürün olmadığını vurgulayarak “Ürünümüz, su buharı distilasyon yöntemiyle elde edilmiş, tüm laboratuvar testlerini başarıyla tamamlamıştır.” ifadelerini kullandı. Karadağ ayrıca mavi-mor çiçekleri ve kokusuyla dikkat çeken Lavantanın sağlık üzerinde pek çok yararları olduğunu ifade etti.

Etkinliğin devamında ise temsili olarak Rektör Alma ve Üniversitemiz personelleri Lavanta hasadı gerçekleştirdi.

Rektör Alma: “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üniversitemiz İçin Çok Önemli Bir Paya Sahip“

Programda bir konuşma gerçekleştiren ve Üniversitemizin “Katma değeri yüksek tarımsal ürünler” alanında yaptığı çalışmaların önemine değinen Rektör Alma, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Iğdır, Türkiye’nin en önemli tarım topraklarından bir tanesine sahip. Bu topraklarda bin bir çeşit tarımsal ürün elde ediliyor. Ancak önemli olan bu ürünleri katma değeri yüksek ürünlere dönüştürmek ve dünya pazarına taşıyabilmek. Bu noktada tıbbi ve aromatik bitkiler Üniversitemiz için çok önemli bir paya sahip. Özellikle bu alanda ihtisas üniversitesi olduktan sonra çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve geçtiğimiz aylarda ilk ürünümüz Lavanta yağını piyasaya sunduk. Bu noktada durmayarak çalışmaya devam edeceğiz.”

Program, Rektör Alma’nın konuşmalarının ardından hatıra fotoğrafı çekimi ve Lavanta çayı ikramı ile sona erdi.

Lavanta yağının faydaları ise şu şekilde;

• Mide bulantısını yatıştırır.

• Migren ve baş ağrısına iyi gelir.

• Stres gidericidir.

• Rahatlatıcıdır.

• Uykusuzluk gidericidir.

• Saç dökülmesini önler.

• Saçkıran tedavisinde kullanılır.

• Soğuk algınlığına iyi gelir.

• Doğal parfümdür.

• Dudak koruyucu olarak kullanılır.

• Sinek, böcek, bit kovucudur.

• Enfeksiyon önleyicidir.

• Kaygı gidericidir.

• Doğal çamaşır kokusudur.

• Uçuk tedavisinde kullanılır.

• Kızarıklık, kaşıntı gidericidir.

• Kepek gidericidir.

• Dezenfekte olarak kullanılabilir. Akne gidericidir.

• Kan dolaşımını artırır, solunumda rahatlık sağlar.

• Aromaterapide yer alan lavanta yağı; narkotik, yatıştırıcı, antidepresan, antibakteriyel, analjezik, antiseptik, antienflamatuar, antimantar, antispazmotik, antioksidan, diüretik, yanık ve yaraları iyileştirici etkileriyle ön plana çıkmaktadır.