Diller: Türkçe

haber

Rektör Alma, İhtisaslaşma Çalışmalarında Kullanılacak Preparatif HPLC Cihazını İnceledi

  • 08 Aralık 2021

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezini (ALUM) ziyaret etti.

Yapılan ziyarette Rektör Alma, ALUM bünyesindeki çalışmaları incelerken ayrıca üniversitemize kazandırılan Preparatif HPLC cihazının kurulumu ve çalışma prensibine ilişkin konularda ALUM Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş’dan bilgi aldı. Yapılan ziyarette Üniversitemizin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK)  tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında ‘’Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler’’ alanında ihtisas üniversitesi olarak programa dâhil edilmesi takiben bilimsel çalışmalarda yoğun olarak kullanılacak Preparatif HPLC cihazının ALUM bünyesine kazandırılmasının son derece önemli olduğu vurgulandı.

Cihaz ile ilgili bilgi veren ALUM Müdürü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Preparatif HPLC cihazının, bileşiklerin izolasyonu ve saflaştırılması için kullanıldığını belirtti. Ayrıca preparatif sistemde analiz edilen materyalin yüksek saflıkta elde edilebilmekte olduğunu söyleyen Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, “Bu yöntemde kolon kapasitesi ve mobil faz akış hızı artırılmakta, sisteme yüksek miktarda numune yüklenmekte,  bu sayede bol miktarda analit saflaştırılabilmektedir. Ancak sıvı-sıvı ekstraksiyonuna göre daha pahalı ve zor olan bu yöntem,  diğer yöntemlerle yüksek verim alınamayan maddelerin saflaştırılmasında daha kullanışlı olmaktadır.” dedi.

Ziyaret sonunda ise ALUM Müdürü Demirtaş ve ALUM çalışma ekibi, Preparatif HPLC cihazını Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) bünyesine kazandırılmasına vesile olan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya  teşekkür ettiklerini ifade ettiler.

Benzer Makaleler