Diller: Türkçe

haber

Rektör Alma, Pelet İmalatını Yerinde İnceledi

  • 16 Aralık 2021

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş, Artvin ziyaretleri sırasında Birka Pelet İmalat şirketini ziyaret ederek pelet imalatını yerinde incelediler.

Ziyaret sırasında Rektör Alma ve Rektör Yardımcısı Demirtaş, pelet maddesinin ham maddeleri, kullanım şekilleri, sağladığı avantajlar konusunda firma yetkililerinden bilgi aldı. Verilen bilgide pelet maddesinin, odun ve benzeri biyolojik  artıkların kurutulup öğütülerek talaş haline getirildikten sonra yüksek basınç ile sıkıştırılma yöntemi kullanılarak elde edilen 6 – 8 mm çapındaki yakıt tipi olduğu ifade edildi. Evde sobalarda, kalorifer kazanlarında, sanayide, ekmek fırınlarında ister elle dolum yapılarak ister otomatik dolum sistemi ile rahatlıkla kullanılabildiği belirtilen pelet maddesinin kömür, doğalgaz gibi yakıtlara karşılık %40-50 civarında tasarruf sağladığı vurgulandı. Son olarak ise pelet maddesinin tamamen ülke öz kaynaklarımızdan faydalanarak üretildiği, ülkemizdeki atık orman ürünlerinin değerlendirildiği, ülke ekonomisine katkı sağlamakla birlikte çevre ve insan sağlığı için de önemli olduğu bildirildi.

Ziyaret sonunda konuşan Rektör Alma, yerli hammadde kullanılarak üretilen ürünlerin ülke ekonomisi ve dışa bağımlılığı azaltma konusunda çok önemli olduğunu ifade etti. Rektör Alma ayrıca ihtisaslaşma alanı olan “ Katma Değeri Yüksek Ürünler” hakkında çalışmaların devam ettiğini ve ziyaret ettikleri yerlerde yapılan çalışmaları incelemelerinin yol haritalarını belirlemede yardımcı olduğunu belirtti.

Benzer Makaleler