Diller: Türkçe

haber

Üniversitemizde "Salep Orkidesi" Yetiştiriciliği Denemelerine Başlandı

  • 23 Aralık 2022

Üniversitemizin “Katma Değeri Yüksek Tarımsal Ürünler” alanında ihtisaslaşma sürecine katkı sağlayabilecek bir ürün olan “Salep Orkidesi” yetiştiriciliği için ön çalışmalara başlandı.  

Iğdır’da yetiştiricilik açısından yeni bir ürün olabilecek salep orkidesi, ekonomik getirisi yüksek bir tarımsal ürün olarak biliniyor.

Geleneksel “Salep” içeceğinin yapımında kullanımının yanı sıra yumruları gıda ve ilaç sanayinde hammadde olarak da kullanılan salep orkideleri, piyasada oldukça rağbet görüyor.

Konuya ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Sabit Erşahin, “Odun Dışı Orman Ürünü’ olarak doğadan bilinçsizce toplanıp satılan ve endemik bitki türleri arasında yer alan salep orkidesi yumrularının, bazı bölgelerde yöre halkı için geçim kaynağı haline geldiğini belirtti.   

Salep orkidelerinin tohumlarının çok küçük ve endospermsiz olmasından dolayı doğada çoğalmasının çok yavaş ve zor olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erşahin, “Bu yüzden, doğadan bilinçsizce toplanan salep orkidelerinin nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Salep orkidelerinin kültüre alınarak tarla koşullarında üretilmesi ve sürdürülebilir bir şekilde faydalanılması, bu bitkilerin gelecek nesillere bırakılabilmesi bakımından önemlidir. Bu bitkilerinin doğadan bilinçsizce toplanmasının önüne geçilmesi ve ticari üretiminin teşvik edilmesi amacıyla adaptasyon çalışmaları artırılmalıdır.” dedi.

Prof. Dr. Erşahin ardından şunları kaydetti;

“Bu amaçla; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen fidelerin dikimi, üniversitemiz Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUAM) Melekli İstasyonu’nda bulunan seralarda gerçekleştirilmiştir. Salep orkidelerinin tarla koşullarına adaptasyonunu sağlamak ve Iğdır’da yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla yapılan bu ön çalışma, Dr. Öğr. Üyesi Eren Özden ve Arş. Gör. Fatmagül Bagı gözetiminde yürütülmektedir.”

Benzer Makaleler